Benvolguts Lectors, a continuació els hi prestem una notícia recent sobre les discapacitats intel·lectuals que va passar a Madrid.

Resum

Unió del Poble Navarrès ha presentat aquest dimarts una proposició no de llei al Congrés que insta el Govern a reformar la Llei de règim electoral general (LOREG). La formació demana que s’avaluï de forma individualitzada a les persones amb discapacitat intel·lectual per garantir així el seu dret a vot. La formació afirma que la gran majoria de les persones amb aquest tipus de discapacitat haurien de tenir dret a vot.

Més informació

Centenars de manifestants van demanar el dia 08-07-17 al Tribunal Constitucional el vot per totes les persones que pateixen una discapacitat intel·lectual, malaltia mental o deteriorament cognitiu.
La concentració, convocada per les associacions Plena Inclusió, Down Espanya i CERMI, s’ha organitzat després que a Mara Caamaño, una gallega de 20 anys, un jutge li retirés el dret a vot després de declarar la seva incapacitat legal. Mar Caamaño, mare de Mara, no sabia que la mesura que sol·licitava al jutge per protegir els béns de la seva filla anava a comportar una incapacitat legal que li impedeix votar.

Esto es solo una gotita más. A raíz de esta situación hemos pensado que teníamos que salir a la calle para que estas cosas no sigan sucediendo“, ha defensat Santiago López Noguera, president de Plena Inclusió. Segons aquestes organitzacions, prop de 100.000 persones estan incapacitades judicialment per votar a Espanya.

La Llei Electoral vigent no impedeix votar a persones amb discapacitat, però denega el vot als que han estat incapacitats legalment per sentència.
És el cas de Caamaño. Quan va complir 18 anys els seus pares van sol·licitar una incapacitació parcial per demanar una pròrroga de la pàtria potestat.
Igual que els pares de Mara, alguns progenitors de joves amb discapacitat psíquica sol·liciten aquesta mesura per protegir els béns dels seus fills quan aquests compleixen la majoria d’edat. No obstant això, segons Plena Inclusió, molts dels pares no saben que una sentència d’aquest tipus suposa la pèrdua del dret a vot.

Com Caamaño, Alexia Vicente, de 33 anys, tampoc pot votar. Fa gairebé una dècada una sentència la va inhabilitar per a aquesta pràctica. Vicente assegura que li interessa el futur del seu país, que acostuma a veure les notícies i que es considera una persona informada.
Fabián Cambra, president de Down Espanya, afirma que els drets han de ser els mateixos per a tots els espanyols. L’associació reivindica el vot a tots els espanyols sense cap exclusió: “En el momento en el que exista la más mínima restricción en la ley va a haber casos como este, en los que haya que interpretar. No queremos interpretaciones“.

Per avaluar les condicions de la persona abans de dictar una sentència d’incapacitat legal, es fan exàmens que determinen el grau de capacitat. Encara que no existeix un examen tipus, les organitzacions consideren que “molts ciutadans no sabrien respondre a aquestes proves“.
Antonio Hinojosa ha estat l’encarregat de llegir aquest dimecres el manifest al costat de la mare de Caamaño. “Venimos aquí porque en la actualidad hay más de 100.000 personas con discapacidad intelectual que están viendo en peligro su derecho al voto, y esto incumple varios artículos de la Convención de la ONU sobre los Derechos de las Personas con Discapacidad “, afirma Hinojosa.

img_7610img_7612

Notícia publicada el dia 08-02-17 al diari “El País”.

Atentament, Mariona S.